Saturday, October 12, 2013

2x Tiilikkajärvi

Alkusyksystä tai loppukesästä tuli käytyä kaksi kertaa tutustumassa Tiilikkajärven kansallispuistoon Itä-Suomessa -Rautavaaralla. Kumpikin tutustuminen tapahtui työn puitteissa. Ensimmäisellä kerralla kävin scouttaamassa puiston sopivuuden lukiolaisryhmän vaelluskohteeksi ja tarkastamassa mahdolliset ongelmakohdat kuten kahluupaikan ja yöpymisalueet sekä vedensaannin. Toisella kerralla, viikkoa myöhemmin olikin sitten tosi kyseessä kun 19 henkinen Karttulan lukion Liikunta 6 ryhmä jalkautui alueelle Suomen luonnon päivänä.

Tiilikka taitaa olla tunnettu juuri järvestään ja sen hiekkarannoista. Isoin hiekkaisista alueista on Venäjänhiekka joka soveltuu erinomaisesti päiväkävely ja eväsretkikohteeksi. Venäjänhiekalla voi myös käydä valmistamassa mahdollisesti saadut kalat lounaaksi asti.

Erämaisten harjuluonnon katveessa on kiva kiertää järveä ja valitsin oppilaille myös reitin jonka aikana kaarsimme hiukan idemmässä olevan aapasuon ylitse. Maisema siis vaihtui tiuhaan, vaikka paluumatkalla tulimme osittain samaa polkua.

Matkalla Rautavaaraan


Sammakkotammen lähtöpaikalla


Pientä ohjeistusta karttaryhmälle ennen lähtöä


Matkalla


Retkellä oppilaiden kanssa muistaa aina itsekin miksi alunperin alkoi nauttimaan siitä että kävelee pää tyhjänä arjen oravanpyörän ajatuksista. On uskomattoman vapauttavaa vain kävellä ja tehdä ruokaa, katsella maisemia ja nauttia sosiaalisuudesta puheen avulla. Karttulan nuorilla oli hyvin kypsiä ajatuksia ja puhuimmekin paljon sosiaalisen median kahlitsevuudesta ja siitä kuinka nykymaailmassa tulisi aina olla tavoitettavissa. Metsän keskellä sielu huokaa.





Perusasioita - Ruokailua ja majapaikan valmistamista






Aikaisempana viikonloppuna olin lähinnä juossut Tiilikkajärven ympäri. Oppilaiden kanssa vietimme kuitenkin yön kansallispuiston pohjoispäädyssä Kosevalla. Kosevan alueelta löytyi myös erätupa mutta sen yöpymiskapasiteetti oli hiukan rajallinen. Oppilaat mahtuivat yllättävän hyvin telttoihin. Muutaman teltanvalmistajan suositusmäärät yöpyjistä ylittyivät. Kahdenhengen majoitustiloihin näytti mainiosti mahtuvan neljäkin henkilöä.

Noin kymmenen kilometrin päiväkävelyt kumpanakin päivänä laittoivat tottumattomat jalat koville. Tavallisen arjen aikana ei usein kanna niskassaan reilua kymmentä kiloa (huonosti pakattua) ylimääräistä massaa. 

Järjestin myös metsässä ensiapurastit ja tulentekoharjoituksia jotka nohevat oppilaat suorittivat mallikelpoisesti. Kaikenkaikkiaan Tiilikkajärvi oli mainio paikka viettää yksi yö. Jos pidempää reissua mielii tehdä, niin voisin kuvitella että vaellus Tiilikalta vaikkapa Rautavaaralle voisi olla kokemisen arvoinen. Itse järven alue on kuitenkin loppupeleissä aika kompakti ja pieni. 

Venäjänhiekkaa


Paarit koekäytössä 




No comments:

Post a Comment