Saturday, November 16, 2013

Maakuntasamoilua

Olen tutkinut asuinalueeni laavut ja tulentekopaikat tarkalla kammalla. Arkena tulee aina hetkiä, jolloin haluaa lähteä ulos hengähtämään betonin ja asfaltin keskeltä. Ihmiselle on tärkeää vain viettää hetki tähtien alla, olla luonnossa ja tuntea ympärillään puut ja ilman raikas kulku kasvoilla.

Suovun alueella Kuopiossa (Karttulan tieltä 13km pohjoiseen pitkin 5550 tietä) sijaitsee yksi tärkeimmistä sienestys- ja marjastus paikoista joita kaupungilla on tarjota. Alueella on useampikin tulentekopaikka, joista kaksi on tullut erittäin tutuiksi makkaranpaistelu iltamien viettopaikaksi, mutta yksi oli jäänyt kokeilematta. Rankan työviikon jälkeen lähdin kollegani kanssa hiukan samoilemaan alueelle. Tarkoituksena oli löytää ilo synkän ja sateisen marraskuisen taivaan alta.

Mondeo jätettiin metsätien varteen nokka kohti kaupunkia - Reitti Lammasjärven laavulle oli mahdollista kävellä vain jalan. Umpeen kasvaneet tiet näyttivät olleen vain satunnaisella käytöllä. 


Ihmisen jäljet luonnossa - Tuuli heilutteli rauhalliseen tahtiin ruostuvaa tynnyriä. Vuosien päästä se palaa luonnonkiertoon itsekkin.


Jatkuvat sateet muistuttivat mahdistaan puiden oksilla



Osa puista oli suorastaan hämmästyttävän naavaisia, alueen ilmansaasteet ovat siis kurissa.



Majavan työmaan jälkiä



Lammasjärvelle mentäessä umpeen kasvanut tie päättyi ja muuttui risukkoiseksi poluksi. Polku katosi metsän sekaan ja missään ei näkynyt enää reittimerkintöjä. Katsoimme parhaaksi luottaa maamerkkeihin ja suunnistimme rannan mukaan. Takaisin tultaessa kokeilimme vaihtoehtoista reittiä, joka olikin noin puolet lyhyempi.

Lammasjärvi siintää marraskuulle harvinaisessa auringonpaisteessa. Harvinaista herkkua pohjoisille kansoille.


Laavun varustelu ja puuhuolto kohdallaan - Kävijämäärät lähes nollissa



Arki ja arjen ahdistus katosi tulen rätinään. Puhdistava tuli kasvatti naavan miesten partoihin ja saasteeton ilma täytti keuhkot. Savon sydänmailla istui kaksi onnellista ihmistä, jotka paransivat maailmaa tarinoillaan




No comments:

Post a Comment